Close
Type at least 1 character to search
Back to top

CONCEPT DENKER

RUIMTE EN MANIFESTATIES

Om de vraag naar ruimte en manifestatie mogelijkheden in de kunstensector te beantwoorden bestaat geen kant-en-klare oplossing. Elk pand en elke stad heeft zijn eigen mogelijkheden en beperkingen in combinatie met het plaatselijke kunstenaarsbestand. Het is  altijd een geweldige uitdaging om iets te bedenken dat zal werken op de betreffende locatie en dan de juiste mensen er bij te betrekken.

Hier is steevast een brainstorm met geïnteresseerde kunstenaars aan vooraf gegaan.Ik heb concepten gemaakt en geadviseerd voor steden, kunstenaars en commerciële ondernemingen. En af en toe is het gelukt ook nog een eigen project te realiseren.

Eén van de belangrijkste concepten is het gebruik van leegstaande panden voor kunstmanifestaties en/of ateliers. Vandaag dit gebruikelijk in veel steden maar toen ik begon zag je dit niet vaak. In Amsterdam had je krakers maar ik zag geen toekomst in kraken. Behalve dat hier geen geld gegenereerd werd voor projecten (krakers betaalde geen huur) was de basis erg onveilig. Je kon er altijd uitgezet worden.

Het is zo makkelijk om een win-win situatie te creëren door leegstaande panden van de gemeente, beschikbaar te stellen aan een kunstorganisatie. Ten eerste is het pand dan bemand en ten tweede gebeuren er dingen die een stad aantrekkelijk maken, de stad behoud haar kunstenaars door betaalbare werkruimte te bieden. Er is minder subsidie nodig en de kunstenaars werken samen, wat het netwerk versterkt. Concept voorbeelden hiervan zijn:

CREATIEVE INSTEEK

Ik ben uitgenodigd aan tafel bij AM (grote ontwikkelaar in Utrecht) als creatief concept denker voor plannen voor de herontwikkeling van het NPD-terrein naast het Grootwinkelcentrum Overvecht in Utrecht. Dit terrein was beschikbaar voor herontwikkeling onder een groot aantal voorwaarden waaronder behoud van creatieven op dit gebied. Dit kwam voort uit mijn lobby om dit te bewerkstelligen. De Brailledreef en Das Spectrum waren na jaren bezetting door actieve kunstenaars goed bekend in de stad. Hier moest wel gevolg aan gegeven worden.

AM deed een bijzonder gul en creatief voorstel om Das Spectrum te behouden en gratis aan te bieden. Helaas heeft AM de tender voor het gebied waar Das Spectrum op stond niet gewonnen en is dit gebouw en het mooie aanbod verloren gegaan. Na het winnen van de tender voor de andere drie gebouwen is AM begonnen met ontwikkeling van de locatie in 2019. Ik ben erg nieuwsgierig wat er van de voorgenomen creatieve inhoud werkelijkheid wordt.